Denne artikkelen er hentet fra shortseashipping.no – Skrevet Feb. 08 2017 – Tove Irén Becker

Bli med å rydde strandsonen med Kystlotteriet

Miljøprosjektet Kystlotteriet trenger en eller flere samarbeidspartnere, sponsorer og lokale hjelpere kysten rundt. Nå frir de til rederier og næringslivsaktører og andre som bruker sjøen. Kan du bistå?

​​Når vi bruker sjøen, som næringsvei, til rekreasjon eller at vi tar i bruk areal nær sjøen til lagring av søppel, setter dette spor i miljøet – enkelt og greit forklart – marin forurensning. 95 prosent av denne forurensingen er såkalt adressatløs søppel. Man kan ikke finne tilbake til forurenseren og verbalt skjelle ut vedkommende – eller foreta en anmeldelse. Søppel til havs, som kommer inn til våre strender, kan ​​være så ymse. Du har sikkert sett det selv i skjærgården: Handleposer i plast, deler av isoporesker, deler av ødelagte fiskeredskaper – eller ting som sjøfolk har kastet på sjøen i eksempelvis Atlanterhavet. Dette forblir ikke der ute. Det driver inn til kysten, og mange tonn søppel forurenser vårt norske kystlandskap.

Fikk en idé

I Fredrikstad bor Sten Helberg. Han har fritidsbåten “Dagny”, og så lenge ikke sjøen er islagt, er han der ute i båten sin. Det er bare sånn Sten Helberg er. Han trives aller best nær hav, bølger og gjerne også under sol. Gjennom årene har han sett hvordan sjøen blir mer og mer forurenset av ren og skjær søppel. Ting som vanlige folk er uheldige å miste på sjøen. Og selv om den norske flåtens sjøfolk har blitt drillet i at søppel ikke skal kastes over bord, og et strengt avfallsregelverk er implementert, er vi ikke alene her i verden. Mange nasjoner seiler på de syv hav, og ikke alle tar hensyn til miljøet. Slik er det bare, dessverre.

En dag for knappe to år siden, fikk Sten Helberg ideen til Kystlotteriet. I bunn og grunn er dette et lotteri og en inspirasjonskilde til å få deg, meg og Hvermannsen til å rydde strandsonen. Samtidig som man rydder, får man sosialt samvær, tid i naturen og man kan lære miljøvern i praksis.

Hva er så Kystlotteriet?

Kystlotteriet er et samarbeid mellom lokalbefolkningen, lokalt og regionalt næringsliv og ulike sponsorer og samarbeidspartnere, som tar sikte på å rydde kystlinja for marin forsøpling ved å gi det ny verdi gjennom premiering. Kystlotteriet er en del av prosjektet «Levende kyst» under Naturvernforbundet Østfold, leser vi på Kystlotteriets nettsider. I Østfold er kystkommunene med – i samarbeid med Skjærgårdstjenesten.

Det må legges til at Kystlotteriet har arbeidet seg langt utenfor Østfold i løpet av de vel 20 månedene det har eksistert. Lotteriet er i dialog med kystkommuner i eksempelvis Telemark og Agder-fylkene. I Arendal er man allerede i gang, i Farsund likeså. Lofoten og Tromsø er i tenkeboksen.

– Marin forsøpling er et evigvarende problem, som skyldes for eksempel skipsforlis, dumping av søppel, manglende sikring av last om bord på ulike fartøyer og ekstremvær, heter det videre på Kystlotteriet.

Oppskriften er enkel

1. Fyll en sekk – Registrer deg, motta og fyll opp sekk(er) med maritimt søppel.
2. Riv av loddet – Når sekken er full river du av loddet og lokaliserer nærmeste returpunkt.
3. Lever til Returpunkt – Lever din sekk med maritimt søppel til returpunkt. Du er med i trekningen.
4. Vent så på trekning som er månedlig eller i slutten av sesongen. Premiene er pengepremier eller opplevelsespremier.

15 oktober 2016 var det trekning av hovedpremiene i Kystlotteriet på Nasjonalparksenteret på Skjærhalden, Hvaler. Ordfører Eivind Borge og Sten Helberg sto for trekningen av opplevelser og pengepremier for tilsammen 180.000 kroner til 35 vinnere. Å være miljøbevisst i regi av Kystlotteriet kan absolutt lønne seg. 279 personer fordelt på omlag 650 lodd, var med i trekningen​ den dagen.

En slags skattejakt

– Kystlotteriet skal motivere folk til å rydde søppel i skjærgården ved hjelp av premiering. På denne måten ønsker Kystlotteriet å øke bevisstheten rundt marin forsøpling, og å tilby folk en mulighet til å gjøre en innsats for miljøet gjennom noe som minner litt om en skattejakt. Når alle bidrar litt, blir resultatet stort, sier Sten Helberg.

En hval stappfull av plastikk

Nylig ble det et ramaskrik i kommentarspaltene hos nettaviser og i sosiale medier, og en oppvekker for mange, da NRK Hordaland meldte om en uheldig gåsenebbhval som oppførte seg som den var alvorlig syk. Denne typen hval var aldri tidligere dokumentert i Norge. Zoologer ved Universitetet i Bergen befant seg i nærheten, og de tok en kikk på hvalen, som hadde strandet ved Sotra.

Den tragiske historien blir bare mer og mer tragisk. Hvalen måtte avlives av lokal viltnemnd, da den var for plafget og alvorlig syk. Når man sjekket magen på hvalen etter den var slaktet, oppdaget man at sykdomsbildet var av det makabre slaget.

-Magen var helt fullstoppet av plast. Rundt 30 plastposer i tillegg til en del småplast. Det er veldig trist, fortalte zoolog og førsteamanuensis Terje Lislevand til NRK Hordaland.
Mange av plastposene som lå i magen på gåsenebbhvalen, hadde dansk og engelsk tekst.

-Ute i Europa fraktes store mengder søppel på lektere, og alt kommer ikke i land igjen, påpeker Bjørn Gudevold fra Naturvernforbundet i Østfold.

Stort potensial

Fra Kystverket får vi vite at det ved inngangen av 2017 er 277 kystkommuner i Norge. Samtlige av disse vil kunne sette opp nettverk av frivillige som bistår med å rydde strandsonen. Men – noen må ta tak og starte prosjektet. Kystlotteriet i Østfold bistår naturligvis. Det trengs også en organisasjon eller virksomhet lokalt, som samler inn Kystlotteriets avfallsposer fra returpunktene og får disse til avfallsdeponier. Her i Østfold er det Skjærgårdstjenesten. Andre steder i landet kan det bli andre som tar på seg oppgaven.

Ut på tur – aldri sur

For en tid tilbake dro Kystlotteriet på en av sine mange ryddeturer. Denne gang til Søsterøyene i Ytre Hvaler Nasjonalpark. Det var så mange som ville være med, at det var ventelister. Dét sier litt om engasjementet lokalt. Turene er av det trivelige slaget, med en matbit og sosialt samvær.
Hvem deltar? spør Shortsea Promotion Sten Helberg.

– Barnefamilier, unge og voksne, lag og foreninger. Dette er et lavterskeltilbud som alle kan være med på, slår han fast. Han fortsetter:
– For foreldre, barnehager og skoler, er dette en fin måte å lære bar og unge om miljøvern. Man kan også sette i gang og rydde strandsonen på egenhånd. Det er ikke nødvendig å være med på arrangerte turer. Skal du likevel gå tur med hunden, ta med deg en av Kystlotteriets sekker. Ute og trimmer eller ute og går tur i kystlandskapet? Ta med deg Kystlotteriets sekk. Det eneste som hjelper mot forsøplingen av kysten vår, er at mange mennesker står sammen og hjelper til.

Trenger sponsorer og hjelpere

Nå er det hurtigvoksende Kystlotteriet på jakt etter sponsorer. Kystlotteriet har fått midler fra Plastretur AS, men når prosjektet øker med superfart, trengs ekstra midler. Aller øverst på ønskelisten står én eller flere samarbeidspartnere som kan tvære med langsiktig. Dernest sponsorer av ymse størrelse. Kystlotteriet trenger også lokale opplevelsespremier etter hvert som de vokser ut over i kystkommunene.

Men kanskje aller, aller viktigst er at folk langs kysten blir med og organiserer Kystlotteriet lokalt. Arrangere turer, gi informasjon, dele ut sekker, få ordnet innsamling av fulle avfallssekker.

– For rederier og andre næringslivsaktører vil et samarbeid med Kystlotteriet, helt klart være en god miljøprofil, avslutter Helberg og Gudevold.

Kontaktinformasjon og mer om Kystlotteriet finner du på:

Kystlotteriet på Facebook.

FIKK EN IDÉ: Initiativtaker til Kystlotteriet – Sten Helberg fra Fredrikstad. Helberg er fotograf med kysten som inspirasjonskilde. Han elsker sjøen, og tilbringer mye tid i båten. Helberg er fortvilet og forbannet over all marin forsøpling man kommer over rundt omkring Norskekysten. Slik oppsto ideen til Kystlotteriet.Foto: Terje ​Fjellvang.

Kystlotteriet er når dette publiseres, tilstede på “Hold Norge Rent”- konferansen i Stavanger. I går, tirsdag 7. februar var det også tid til en forfriskende ryddeaksjon i Byvika på Lindøy, melder Kystlotteriet på sin Facebook-side. Foto: Sten Helberg.

SKOLER ER MED: Et bilde fra et feltarbeid og strandrydding for denne fine gjengen fra Glemmen videregående skole. – De skal jobbe med et prosjekt sammen med Kystlotteriet de neste to månedene rundt temaet marin forsøppling, forteller Sten Helberg som står helt til venstre på bildet. Foto: Privat. 

TRAGEDIE: Gåsenebbhvalen som måtte avlives på Stord hadde magen stappfull med plastposer. Når vi ikke fjerner plasten i sjøen og langs kysten, er det dyrene som lider. Foto: Universitetet i Bergen.​